ODRŽANO DVODNEVNO DOGAĐANJE NA PODRUČJU LAG-a SRIJEM U OKVIRU PROJEKTA „TURIZMOM RAZVIJAMO PODRUČJE“

 

U okviru projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“, LAG Srijem je 04. i 05. svibnja 2022. godine ugostio 80-ak predstavnika partnerskih LAG-ova spomenutog projekta suradnje, koji dolaze iz 6 različitih županija.

Sudionici ovog dvodnevnog događanja iz LAG-a Moslavina, LAG-a Baranja, LAG-a Međimurski doli i bregi, LAG-a Virovitički prsten i LAG-a Papuk, imali su priliku obići turističke destinacije na području LAG-a Srijem, razmijeniti iskustva i kontakte te slijediti primjere dobre prakse.

 

Početna točka događanja je bilo okupljanje svih sudionika u Domu kulture u Novim Jankovcima. Dobrodošlicu su gostima poželjeli načelnik općine Stari Jankovci te ujedno i predsjednik LAG-a Srijem, Dragan Sudarević te voditelj LAG-a Srijem, Albert Varga. Gostima se obratio i direktor Hotela Villa Lenije koji dugi niz godina uspješno djeluje u području turizma.

Nakon toga, sudionici su posjetili šokačko imanje Acin salaš u Tordincima u kojemu sve miriše na tradiciju. Uz bogatu gastro ponudu autohtonih specijaliteta, gosti su imali priliku uživati u idiličnom slavonskom imanju te srdačnoj atmosferi domaćina. Goste je pozdravio načelnik Općine Tordinci, Davor Adžić, te im je poželio ugodan boravak u svojoj općini, kao i na cijelom području LAG-a Srijem. Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici turističkih zajednica Grada Vukovara i Vinkovaca.

Sljedeće odredište je bio novootvoreni Kopićland – seosko imanje u Marincima, na kojemu se prožimaju tradicija i suvremenost.

Posljednja točka prvog dana bio je obilazak vinarije Knezović u Iloku gdje su održana predavanja vezana uz turizam te prezentacija bogate gastro-eno ponude iste vinarije.

 

Drugog dana, sudionici su boravili u Iloku, gradu vina i spomenika iznimne vrijednosti.

Nakon posjeta Muzeju Grada Iloka, u kojem su se pod stručnim vodstvom upoznali s bogatom poviješću područja Grada Iloka, uputili su se u srednjovjekovnu jezgru Grada Iloka. Ondje su se na relativno malom prostoru, jedan do drugog smjestili spomenici kulturno-povijesne baštine: Dvorac Odescalchi, stara tvrđava sa crkvom sv. Ivana Kapistrana, temelji župne crkve sv. Petra te stari vinski podrum, smješten ispod dvorca Odescalchi, koji je bio idealna točka odmora i uživanja.

Na terasi Hotela Dunav, uz obalu Dunava, održan je ručak tijekom kojeg se gostima obratila predstavnica i vlasnica Hotela, Željka Kovčalija.

Za kraj ovog dvodnevnog događanja, sudionici su posjetili ladanjsko imanje i dvorac Principovac s kojeg se pruža zadivljujući pogled na Ilok, nepregledne vinograde te blage obronke Fruške gore koji se spuštaju prema Dunavu.

 

Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“, sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a provodi se kroz Mjeru 19 LEADER, Podmjeru 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“. Projekt provodi 6 partnera, odabranih kontinentalnih LAG-ova. Glavni partner na projektu je LAG Moslavina, dok su ostali partneri LAG Srijem, LAG Međimurski doli i bregi, LAG Virovitički prsten, LAG Baranja i LAG Papuk.

Cilj projekta je podići kvalitetu života stanovnika na područjima LAG-ova partnera kroz jačanje prepoznatljivosti područja i turističke ponude. Specifični ciljevi su educirati se i razmijeniti iskustava u promociji ruralnog turizma i jačati specifične oblike ruralnog turizma objedinjavanjem prirodnih i kulturnih resursa, tradicijske baštine te posebnosti područja.

 

Ukupan iznos projekta: 1.221.500,00 kn.


LAG Srijem.info

Natječaji