POSJET PODRUČJU LAG-A MOSLAVINA

 

LAG Srijem organizirao je 02. i 03. lipnja 2022. godine posjet području LAG-a Moslavina, odnosno odlazak na dvodnevno događanje na području LAG-a Moslavina u okviru projekta suradnje „Turizmom razvijamo područje“.

 

Posjet području LAG-a Moslavina financiran je kroz aktivnost Razmjena iskustava, primjeri dobre prakse; odlazak partnera na događanja na područja partnera, odobrene u okviru međuteritorijalnog projekta suradnje pod nazivom „Turizmom razvijamo područje“ koji je odobren u okviru Podmjere 19.3.

 

Uz LAG Srijem, na projektu sudjeluju i LAG Moslavina koja je nositelj projekta te partneri: LAG Baranja, LAG Međimurski doli i bregi, LAG Papuk i LAG VIP.

 

Cilj projekta je podići kvalitetu života stanovnika na područjima LAG-ova partnera kroz jačanje prepoznatljivosti područja i turističke ponude, educirati se i razmijeniti iskustva na području promocije i jačanja ruralnog turizma.

 

Ukupan iznos projekta je 1.221.498,00 kuna koji se financira u 100%-tnom iznosu iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020, Podmjere 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“ - provedba tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“.

 

Prvog dana studijskog putovanja sudionici su posjetili „Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju – Naftalan“ u Ivanić-Gradu gdje su upoznati s turističkom ponudom grada, ali isto tako predstavljen je zdravstveni turizam koji lokalna zajednica posjeduje. Naime, moslavačko područje ima jedinstveno prirodno nalazište ljekovite nafte, naftalana i posebne slane termomineralne vode radi se o neprocjenjivom blagu koje je iza sebe ostavilo drevno Panonsko more.

 

Poslije toga, sudionici su posjetili „Seoski turizam Kezele“ gdje su upoznati s seoskim gospodarstvom moslavačkog kraja. Obitelj Kezele upoznala je sudionike s tradicijskom proizvodnjom vina te je predstavljena autohtona moslavačka sorta škrlet. Na imanju Kezele sudionici su posjetili uređenu drvenu kućicu staru oko 100 godina, u kojoj se mogu kušati jela iz domaće kuhinje i vina obitelji Kezele, a ovo prekrasno imanje posjeduje i etnografsku zbirku čudesnih starina koje su sudionici imali priliku vidjeti.

 

Također se posjetio Grad Čazma gdje je predstavljena turistička ponuda Grada. Osim toga sudionicima su predstavljene aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Natura – interpretacijski lokaliteti i prvo javno biološko kupalište u Republici Hrvatskoj“. Sudionici su na području Grada Čazme obišli i novouređeni lokalitet Medjame. Poslije obilaska Medjame uslijedio je ručak u „Seoskom turizmu Pirak – Zmajevo gnijezdo“ gdje su sudionici uživali u vrhunskoj seoskoj gastronomiji moslavačkog kraja.

 

Nakon ručka sudionici su posjetili Grad Garešnicu gdje je ukratko predstavljena ponuda područja Sjeverne Moslavine. Isto tako, predstavljen je turistički projekt „Zeleni vrtovi Poilovlja“ te su sudionici mogli vidjeti rijeku Ilovu koja se nalazi nedaleko od Grada Garešnice. U Garešnici posjetio se i prvi hrvatski hotel za pčele koji se nalazi u sklopu OPG-a Balja. Sudionici su kroz edukativnu prezentaciju mogli naučiti nešto više o pčelama, košnicama i proizvodnji meda.

 

Drugi dan studijskog posjeta započeo je posjetom „Prijemnog centra Repušnica“ u sklopu kojega se nalazi Park prirode Lonjsko polje. Sudionike putovanja kroz Park proveli su turistički vodiči, a osim toga sudionici su imali priliku dobiti informacije o selu Repušnica, moslavačkim vinskim cestama te Parku prirode Lonjsko polje. Čitavi turizam Parka prirode Lonjsko polje temeljen je na prirodnoj baštini.

 

Nakon toga, sudionici su posjetili „Vinariju Trdenić“ koja se nalazi na području Grada Popovače. Vinarija Trdenić upoznala je sudionike sa autohtonom sortom Škrlet, ali osim toga vinarija je sudionicima prezentirala ostale visoko kvalitetne sorte koje se proizvode u vinariji.

 

Također, drugoga dana studijske posjete sudionici su sudjelovali na radionici i obilasku primjera dobre prakse „Vimal akademije“. „Vimal akademija“ je međunarodni centar za razvoj ljudskih potencijala, a programi koje oni nude su raznoliki. Tako akademija provodi programe za djecu i mlade, holističke programe, korporativne programe i team building programe. Sudionici putovanja imali su priliku zaploviti u meditacijsko stanje kroz radionicu zvukoterapije.

 

Za kraj, sudionici putovanja obišli su primjer dobre prakse „Seoski turizam Moslavačka priča“ gdje su probali gastronomske specijalitete moslavačkog kraja. Budući da se radi o velikom imanju, sudionici su mogli uživati u šetnji kraj ribnjaka, sportskom sadržaju i šumi koja se nalazi u sklopu imanja.


LAG Srijem.info

Natječaji