POSJET PODRUČJU LAG-A BARANJA

 

LAG Srijem organizirao je 09. i 10. lipnja 2022. godine posjet području LAG-a Baranja, odnosno odlazak na dvodnevno događanje na području LAG-a Baranja u okviru projekta suradnje „Turizmom razvijamo područje“.

 

Posjet području LAG-a Baranja financiran je kroz aktivnost Razmjena iskustava, primjeri dobre prakse; odlazak partnera na događanja na područja partnera, odobrene u okviru međuteritorijalnog projekta suradnje pod nazivom „Turizmom razvijamo područje“ koji je odobren u okviru Podmjere 19.3.

 

Uz LAG Srijem, na projektu sudjeluju i LAG Moslavina koja je nositelj projekta te partneri: LAG Baranja, LAG Međimurski doli i bregi, LAG Papuk i LAG VIP.

 

Cilj projekta je podići kvalitetu života stanovnika na područjima LAG-ova partnera kroz jačanje prepoznatljivosti područja i turističke ponude, educirati se i razmijeniti iskustva na području promocije i jačanja ruralnog turizma.

 

Ukupan iznos projekta je 1.221.498,00 kuna koji se financira u 100%-tnom iznosu iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020, Podmjere 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“ - provedba tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“.

 

Prvog dana studijskog putovanja sudionici su posjetili „Kuću baranjskog kulena” u Belom Manastiru, naseljenom mjestu „Branjin vrh” gdje su upoznati s raznovrsnom ponudom baranjskog kulena, ali isto tako i sa suorganizatorom događaja: Baranjskom razvojnom agencijom Grada Belog Manastira. Naime, baranjsko područje je izdvojena cjelina istočnohrvatske ravnice, ime Baranje dolazi od riječi Brangna, prema drugim izvorima Baranja je bila osobno ime Brana ili Brangna. Ime možda dolazi i od slavenske/hrvatske riječi za područje bogato barama, močvarni kraj.

 

Poslije toga, sudionici su preko beljskih vinograda uz kratko zadržavanje na vidikovcu otišli do „Vinarije Belje” u prezentacijsku dvoranu Beljskih vinograda gdje je održana radionica „Ruralni turizam u funkciji razvoja područja”, u kojoj je TZ Baranja prikazala promo film i predstavila ruralni turizam u Baranji. TZ OBŽ predstavila je vinski turizam i održala panel diskusiju na kojoj su sudjelovali predstavnici ruralnog turizma u Baranji. Zatim su se zaputili na područje Općine Kneževi Vinogradi – Kamenac, u obilazak starog vinskog podruma Belje uz degustaciju vina. Upoznati su sa skladištenjem, aromom, okusom i bojom vina.

 

Poslije vinskog podruma uslijedio je ručak i obilazak obiteljskog etno-restorana, smještenog podno vinorodnog Banovog brda u Karancu „Ivica i Marica / Baranjska kuća “ i obilazak gdje su sudionici uživali u vrhunskoj seoskoj gastronomiji baranjskog kraja.

 

Nakon ručka sudionici su posjetili Vinariju Gerštmajer u Zmajevcu gdje su imali predstavljanje turističke ponude gospodarstva i njihovih vina, te obišli spomenik Batinske bitke u Batini.  

 

Drugi dan studijskog putovanja započeo je radionicom „Bogatstvo baranjskog veza predstavljamo turistima” u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru. Također, održano je predstavljanje i izložba predmeta upotrebnih vrijednosti, torbi, ruksaka, šalova i marama ukrašenih baranjskim vezom koji su karakteristični za baranjsko područje uz prikladni program. Održana je završna konferencija projekta "Turizmom razvijamo područje", na kojoj su predstavljeni završni rezultati projekta. 

 

Nakon toga, sudionici su posjetili „Kopački rit“ koji se nalazi u Općini Bilje. U sjevernom dijelu PP Kopački rit smješten je Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš koji su obišli uz vodiča.

 

Također, drugoga dana studijske posjete održan je ručak u restoranu „Kormoran” uz prigodna gastronomska jela toga kraja.

 

Za kraj, sudionici putovanja imali su vožnju brodom po Kopačkom ritu - Kopačevo uz edukacijsku prezentaciju o životinjama.

 

 


LAG Srijem.info

Natječaji