Održan 2. Forum Lokalnih akcijskih grupa Vukovarsko-srijemske županije

 

U Regionalnom poslovnom centru u Lovasu, dana 10. svibnja 2019. godine, održan je 2. Forum Lokalnih akcijskih grupa Vukovarsko–srijemske županije pod nazivom „Smjer lokalnog razvoja vođenog zajednicom“. Forum je organizirala Lokalna akcijska grupa Srijem u suradnji s Vukovarsko–srijemskom županijom, Razvojnom agencijom Vukovarsko–srijemske županije, Uredom za međunarodnu suradnju TINTL i Općinom Lovas.

 

Tema 2. Foruma Lokalnih akcijskih grupa Vukovarsko – srijemske županije „Smjer lokalnog razvoja vođenog zajednicom“ potaknula je sve sudionike na raspravu o potrebi međusobne suradnje svih poticatelja gospodarskog razvoja županije kako bi zajedničkim djelovanjem polučili uspjeh u odnosu na razvoj zajednice, kao i uspjeh zajedničke ponude proizvoda i usluga izvan okvira županije. Svi sudionici predstavili su napredak koji su postigli u odnosu na prethodno razdoblje, te su se osvrnuli na trenutne projekte koje provode, kao i na njihov možebitni utjecaj na razvoj zajednice.

 

Uz domaćina, LAG Srijem, na forumu su sudjelovali predstavnici LAG-a Šumanovci, LAG-a Bosutski niz, LAG-a Baranja i LAG-a Podravina, dok je LAG Vuka–Dunav, kao novi sudionik foruma, predstavio svoje područje, kao i svoje djelovanje. Lokalne akcijske grupe istaknule svoje uspjehe u vremenu proteklom od prošlogodišnjeg Foruma lokalnih akcijskih grupa Vukovarsko – srijemske županije. Osvrnuli su se na poboljšanja koja su nastupila kao posljedica zaključaka prošlogodišnjeg Foruma lokalnih akcijskih grupa, te su naglasili probleme s kojima se i dalje susreću u radu, kao i one nove prepreke koje ih sprječavaju u produktivnijem djelovanju. Opsežna administracija i redefiniranje NUTS 2 regija istaknuti su kao bitni čimbenici neispunjavanja punog potencijala LAG–ova.

 

Svi sudionici, LAG–ovi, Razvojna agencija Vukovarsko–srijemske županije, predstavnik Gospodarske komore Vukovarsko–srijemske županije, Ured za međunarodnu suradnju TINTL, predstavnici Vukovarsko–srijemske županije i grada Iloka, načelnici općina Lovas, Stari Jankovci, Tompojevci, Babina Greda, te lokalna poduzeća Agroklaster, Poleconsulting j.d.o.o., Ćolak – Palijan d.o.o. i Arator d.o.o., istaknuli su velika očekivanja od Zakona o potpomognutim područjima koji bi trebao pridonijeti bržem rješavanju problema potpomognutih područja. Također su naglasili potrebu osnivanja posebnog Regionalnog operativnog programa - interventnog programa - namijenjenog razvoju Slavonije, Baranje i Srijema u novom programskom razdoblju (model Poljske ili sl.)

 

Sudionici Foruma su, na kraju, donijeli zaključke kojima se želi usmjeriti budući razvoj ruralnog područja u novom programskom razdoblju, u nadi pozitivnog pomaka rješavanja problema s kojima se susreću u radu.


LAG Srijem.info

Natječaji